keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Kukkamaan kuulumisia

Harmi kyllä, minulla ei ole esitellä kuvia varsinkaan noista sääkukista, joita kerroin istuttaneeni kukkamaan pätkääni. Ne ovat nimittäin auringossa auki ollessaan todella kauniita suurine loistavan oranssine kukkineen. Leijonankidat sen sijaan eivät menesty. Ne kukkivat ne kukkansa loppuun ja ovat sitten näyttäneet vain vihreiltä, lisää kukkia ei ole tullut. Ihan sama juttu haudoilla, joilla leijonankitoja on myös. Onneksi tuo hopea-jokin sentään on näyttävä sekä täällä kotona että erityisesti haudoilla.

Meillä on hoidettavana kaksi hautaa Nurmijärven hautausmaalla ja kukkien valinta on joka vuosi vähän kinkkinen juttu. Mitä oli viime vuonna? Entä sitä edellisenä? Menestyivätkö ne vai kituivat? Ei saisi vaatia nyppimistä, pitäisi kestää kuivuutta, varjoakin jonkin verran tai sitten hakkaavaa sadetta, miten säät kunakin vuonna menevät. Kauniilta pitäisi näyttää ja aina olisi plussaa, jos ei ihan samaa olisi joka toisella haudalla.
Orvokki ei ole nypittävyytensä takia paras ratkaisu, vaikka niitäkin näkee kyllä. Hopeavillakko on kestävä ja hieno reunuskasvi, mutta niin yleinen. Korvaajaksi sopii vaikka tuo hopea-jokin tai muratti, olikohan viime vai edellisenä vuonna kun reunuskasvina oli murattia, joka pärjäsi kivasti ja näytti kauniilta.
Verenpisarat ovat hyvin kauniita, mutta eivät tykkää runsaista sateista. Moni muu kukkanen vaatisi puolestaan valoa enemmän kuin hieman varjoisalla hautuumaalla on tarjolla.
Tässä nyt jotain, mitä tuli mieleen äkkiseltään, täytyy varmaan siskolta kysellä enemmän, että mitä kaikkea siellä onkaan ollut ja miten ne ovat menestyneet.

Monella haudalla näkee erilaisia perennoja, meidänkin hoidettavista toisen kiven takana ja sivuilla kasvaa osin villiintynyttä kotkansiipeä, joka menestyykin hyvin. Sitä on aika monella muullakin haudalla. Suunnittelin, että sitä voisi siirtää teoriassa myös toiselle haudalle.
Kuunliljan eri muodon olisivat erittäin kauniita, kukkien lisäksi niissä on usein myös näyttävät lehdet, joten ne ovat koristeellisia vaikkeivät kukkisikaan. Kuunliljakin on todella yleinen näky hautausmaalla.
Joillain haudoilla on myös pieniä havupensaita, lähinnä pallomaista tuijaa. Olisi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen idea, mutta meidän haudalla on pieni ongelma siinä, että kukkapenkki on ihan sinä hautakiven edessä eli kaikki vähänkään korkeammaksi tulevat kasvit peittävät hautakiven. Voisi kai jonkin pienen pensaan istuttaa kiven sivullekin, mahtaisikohan seurakunta tykätä sellaisesta kyttyrää?

Kuten rivien välistä voi lukea, hautausmaalla käydessä tulee harrastettua teollisuusvakoilua. Katselen muita hautoja ja millaisia istutuksia niiltä löytyy, mikä näyttää hyvältä, mikä näyttää menestyvän, mitkä ovat toimivia väriyhdistelmiä ja niin edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti