perjantai 29. huhtikuuta 2011

Kevätkukkaset


Jos ei olisi kevätkukkasia, voisi käydä niin hassusti, ettei tulisi kevättäkään lainkaan. Kevään ensimmäinen killa on aina merkittävä löytö, aikaisimmat löytyvätkin aika usein aurinkoisilta seinustoilta, joista yksi osuu sopivasti etupihalle heti ovien viereen. Siinä oli alunperin kukkapenkki, mutta nyt seinän viereen on rajattu kaistale kivituhkalla. Koska pohjatöitä ei ehkä tehty ihan niin huolella kuin olisi pitänyt, on sieltä kivituhkan alta tiensä maanpinnalle löytäneet killat.

Pihasta löytyy useampaa sorttia kevätkukkasia. Ylhäällä kuvassa näkyvä on se, mitä me nimitämme killaksi eli idänsinililjaksi, mutta kirjan mukaan idänsinililja on vähän toisennäköinen. Niitäkin medän pihassa on. Kuvan kukkasta en ole tunnistanut, paljon se on samanoloinen killan kanssa, liekö jotain sukua? Niiden lisäksi löytyy sini-valkokukkaista posliinihyasinttia, joka kukkiin samaan aikaan.
Killat ovat levinneet pitkin nurmikkoa ja niitä löytyy jo vähän pihan ulkopuoleltakin satunnaisista paikoista. Ja mikäs on levitessä, meille se sopii!
Killojen kanssa aikaisimpia kukkijoita ovat sinivuokot, joita löytyy talonpäädystä edelleen, vaikka luulinkin niiden jo hävinneen. Niitä ei ole paljon, muutaman kukkasen ja lehden löysin tänä vuonna. Jos oikein muistan, sinivuokkotupas on siirretty meidän metsästä pihalle joskus vuonna kivikirves ja nuijasota. Alkuperäinen tupas lienee hävinnyt, mutta on onnistunut leviämään vähän.
Sinivuokoista seuraava on nurmikolla itsekseen viihtyvä valkovuokko. Liekö sekin alunperin istutettu jostain, mutta valkovuokkoja kasvaa paljon luonnossakin tässä lähellä. Parhaissa paikoissa on oikein valkoisena mattona niitä.

Myöhäisempiä kukkijoita ovat keltaiset narsissit, keltaiset parvitulppaanit ja muutama punainen tulppaani, sikäli jos myyrät eivät ole syöneet sipuleita talven aikana. Elämme jännittäviä hetkiä.

Jos sitä joskus viitsisi, istuttaisi pihaansa näsiää, helmililjaa (olen melko varma, että niitä on joskus ollut, mutta kadonneet sittemmin), lumikelloja ja sitten noita pikkuruisia keltaisia, joiden nimeä en tiedä, mutta kuva löytyy alta.
Flower

Niin ja sitten tietenkin kaikenlaisia tulppaaneja lisää, niitä sellaisia melkein mustanpuhuvia ja ripsureunaisia ja vaaleanpunaisia ja keltaisia ja vaikka minkä värisiä ja muotoisia tulppaaneja... Sitä viitsimistä odotellessa.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Minusta kuvassa oleva kukka on kevättähti ei sinililja (scilla), ovat kai kuitenkin sukua. Keltainen on käenrieska. Ihania kevätkukkijoita kaikki.

    terveisin Satunnainen selailija

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon tiedosta! Kevättähti on ihan uusi nimi, mutta nopean googlauksen perusteella tuo on todellakin kevättähti. Killalla on selkeästi erilainen kukka vaikka, kuten sanoin, meillä on kaikkia sinisiä nimitetty killoiksi.
    Ja käenrieskakin on hyvä tietää, kun oli päässyt unohtumaan.

    VastaaPoista