lauantai 30. huhtikuuta 2011

Päivän pähkinä

Eräs ehdottomista suosikkipuistani kotipihalla on tämä mantsurianjalopähkinä (Juglans mandshurica). Se on kasvanut tuossa pihan kulmalla jonkun kymmenen, viisitoista vuotta ja lihonut oikein komeaksi, leveäksi puuksi.


Pähkinän lehtimassa on aivan valtaisa, tässä näkyy neljä lehtikasaa,jotka on raavittu kasaan ainoastaan pähkinän alta. Seassa on luonnollisesti myös pähkinöitä, puu on tehnyt joka vuosi runsaasti pähkinöitä. Ne ovat kuulemma syötäviä, mutten tiedä kelpaavatko ne esimerkiksi oraville. Tosin täällä on liikkunut viime vuosina sen kokoluokan orava, jonka voisi kuvitella viihtyneen pähkinäpuussa vähän enemmänkin. Harmi kyllä, yhdestäkään aidan taakse viskelemästäni pähkinästä ei ole toistaiseksi lähtenyt versoamaan uutta puuta. Pitäisi kai joskus ottaa ihan ruukkuun kokeiltavaksi, voisiko niitä kasvattaa itse. Sitten meiltä saisi jalopähkinän taimia vaikka miten paljon! Vinkkejä otetaan vastaan.

1 kommentti:

  1. Kyllä se pähkinäpuu on laitettu kasvamaan vuoden 1999 jälkeen.Sitä ennen ei ollut mitään sellaista puuta eikä puskaa.
    -MUR-MUR-

    VastaaPoista